Raskausaika

Raskausajan hoidot 

Raskausajan akupunktio ja pahoinvoinnin hoito

Alkuraskauden tai raskausajan pahoinvointia voidaan kokeilla lievittää akupunktion sekä fysioterapian keinoin. 

Muita raskausajan kipuoireita tai esim. rakkokipua voidaan kokeilla hoitaa akupunktiolla, tens-hoidolla sekä fysioterapialla.

Äitiysfysioterapia

Äitiysfysioterapiaan sisältyy liikeharjoitteet, akupunktio, hierontaa, kinesioteippausta sekä tarpeen mukaan muita fysioterapeuttisia menetelmiä. Ultraäänitutkimuksella voidaan havainnoida lantionpohjan kykyä aktivoitua ja rentoutua myös raskausaikana sekä ennen synnytystä harjoitella lantionpohjan lihaksistoa.  

Raskausajan hieronta 

Raskausajan hieronnassa käytetään erikoistyynyjä, jotka tukevat odottavan äidin asentoa hieronnan aikana. Hieronta tehdään rentouttavilla otteilla ja sopivalla paineella.

Raskauden aikana uutta elämää kantava keho ja mieli käyvät läpi suuria muutoksia, tämä on naiselle uusi erityisen syvä kokemus. Useimmat naiset tulevat lähemmäksi ja tietoisemmaksi sisimmästään raskauden aikana. Hieronta helpottaa raskausaikana tapahtuvia muutoksia, jos niistä koituu kipua tai jännityksiä sekä valmistaa synnytykseen. Vauvalle paras kasvualusta on kokonaisvaltaisesti hyvinvoiva äiti, jossa henkinen mielentila on myös tärkeä. Luonnollista raskauden etenemistä ja synnytystä voidaan tukea myös joogalla, muulla liikunnalla, homeopatialla, vyöhyketerapialla, akupunktiolla, meditoinnilla ja mielikuvaharjoituksilla sekä terveellisellä ruokavaliolla.

Raskausajan hieronnan hyödyt

  •  Kokonaisvaltaista & rentouttavaa

  • Ryhdin ohjaus ja huomiointi ehkäisee kiputiloja myös raskausaikana

  • Virheellisestä kävelystä johtuvat kiputilojen hoito

  • Raskausajan liikkumiseen neuvonta

  • Vähentää stressiä

  • Lisää verenkiertoa, kuona-aineiden poisto tehostuu

  • Helpottaa mm. hormonaalisten, hengityksen, ruoansulatuksen, virtsarakon ym. fysiologisten muutosten ongelmia

  • Lisää imunestekiertoa ja vähentää turvotusta

  • Helpottaa lihaskipuja ja kramppeja (esim. "iskias") - helpottaa nivelkipuja (häpyliitos-, SI- ja muu lantion-selänalue)

  • Valmistaa kehoa aktiiviseen synnytykseen

  • Raskauden jälkeinen hieronta palauttaa synnytyksestä & keisarileikkauksesta

60 min hieronta: keskitytään äidin haluamiin kehonosiin sekä ongelma-alueisiin, esim. turvotukset jaloissa tai käsissä sekä ns. iskiasvaivat.

90 min hieronta: kokovartalon rentouttava hoito, jossa käsitellään lempeästi kehoa rentouttavia akupisteitä synnytyksen lähestyessä.

 Voit halutessasi varata myös ajan synnytyksen valmistavaan hoitoon.

Raskausajan liikunta

Raskausajan liikunta edistää merkittävästi äidin ja tulevan vauvan terveyttä. Liikunnan voi aloittaa, vaikka aiempaa taustaa ei liikuntaharrastuksista löytyisi. Harjoittelu vähentää riskiä ennenaikaiseen synnytykseen ja sektioon, raskauden ajan diabetekseen sekä vaikuttaa positiivisesti vauvan painoon. Raskauden aikana harjoitettu liikunta tai yksilöharjoittelu fysioterapeutin ohjauksessa ennaltaehkäisee myös suorien vatsalihasten erkauman syntyä.Fysioterapeutti ohjaa ja tekee odottavalle äidille sopivan harjoitteluohjelman. Raskauden aikana keho on jatkuvassa muutoksessa ja säännöllinen tapaaminen fysioterapeutin luona motivoi harjoitteluun sekä edistää turvallista harjoittelua myös omissa liikuntalajeissasi.Harjoitteluohjelman tulisi sisältää voima- ja kestävyysharjoittelua (35 min – 90 min) sekä kehon niveliä tukevaa harjoittelua 3 – 4 krt viikossa. Fysioterapeuttinen kotiharjoitteluohjelma sekä raskausajan hieronta valmistavat kehoa synnytykseen.

Ultraäänitutkimus ja EMG

Raskauden jälkeistä lantionpohjan ja vatsalihasten toimintaa voidaan tutkia palpaation ja työntömitan lisäksi ultraaänilaitteella. Tutkimus on kivuton ja reaaliaikaista ultraääntä voidaan käyttää kuntoutuksen apuna sekä kotiharjoittelun suunnittelussa. Harjoittelu ultraäänilaitetta apuna käyttäen on motivoivaa, koska se antaa visuaalista kuvaa, miten lihakset aktivoituvat ja mitä vatsalihasten keskilinjassa tapahtuu harjoittelun aikana. Ultraäänitutkimusta voidaan hyödyntää jo raskausaikana, jos halutaan tarkastella mm. lantionpohjan rentoutumista.

Lantionpohjan lihasten tutkimiseen käytetään myös tarvittaessa EMG:tä ja emätinelektrodia sekä sisätutkimusta, jolla havainnoidaan supistusten voimakkuutta ja suuntautumista. Ensisijaisesti käytetään kuitenkin vatsanpäältä kuvantamista ultraäänellä ja palpaation keinoin ihon pinnalta. Ultraäänellä kuvantamista voidaan toteuttaa myös välilihan kautta.  

Tärkeintä ei ole erkauman kaventaminen senttimetreissä, vaan lantionpohjan ja vatsalihasten oikeanlainen lihasaktiviteetti ja toiminta – syvien lihasten tuki. Vatsalihasten toiminnan tutkimiseen liittyy olennaisesti kehon muiden lihasten kireys ja esim. kipuoireet (mm. migreeni/pääkipu, si-lantion alueen kivut jne). Kivunhoidon apuna voidaan käyttää akupunktiota tai muita manuaalisia menetelmiä, kuten faskiakäsittelyä ja hierontaa.

Fysioterapiakäynnillä tutkin usein asiakkaan varpaista korvanlehtiin asti perusryhtiä havannoiden. Usein asiakkaan kommentit ovatkin, että "kaikki vaikuttaa kaikkeen" ja "ompa mukavaa, että koko keho huomioidaan".

Odottavan ja synnyttäneen äidin hyvinvointi, lantionpohjalihasten harjoittelu

  • * Erkaumaharjoittelu

  • * Ryhtiharjoittelu ja kehon hahmotus

  • * Lihasvoimaharjoittelu, kestävyysharjoittelu ja kehonhuolto

  • * Kinesioteippaus

  • * Manuaalinen käsittely ja akupunktio

  • * Kivunhoito

  • * Sektio- ja episiotomia-arpien hoito

  • * Ohjaus ja neuvonta omatoimiseen liikkumiseen arjen yhteydessä

Fysioterapeutin avulla löydät kehosi tasapainon

Äitiysfysioterapiaan voit tulla tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi, joita voi esiintyä raskausaikana, kuten selkäkivut, niska-hartiaseudun ongelmat, rannekanavaoireet, yleisesti ryhtiongelmat ja turvotus. Hoidossa voidaan käyttää apuna terapeuttista harjoittelua nivelten tukemiseen ja lihasten vahvistamiseen, kinesioteippausta ja manuaalista käsittelyä (hieronta), jotka usein myös helpottavat kipua ja valmistavat synnytykseen rentouttaen kehoa. Fysioterapeutti neuvoo myös synnytyksen lähestyessä lantiota rentouttavia harjoitteita ja TENS-laitteen käyttöä, jota voidaan hyödyntää synnytyskipujen lieventämisessä. Synnytyksen jälkeen huomioidaan liikeharjoitteissa vatsalihasten erkaantuma, lantionpohjan harjoitteet ja selkälihasten vahvistaminen.

Synnytyksestä palautuminen on yksilöllistä ja palautuminen voi kestää viikoista jopa muutamaan vuoteen. Fysioterapeutti auttaa tunnistamaan lantionpohjanlihakset ja vatsalihakset sekä opastaa turvalliseen harjoitteluun synnytyksen jälkeen. Selkärangan neutraaliasento ja hyvät keskivartalon tukilihakset ennaltaehkäisevät ryhtimuutoksista ja epäergonomisten asentojen tuomia tuki- ja liikuntaelinongelmia.