Hoitavat tuotteet


Saunahoidoissa käytetään luonnonmukaisia menetelmiä ja tuotteita, jotka palvelevat juuri sinun tämän hetkistä terveyden tilaasi edistäen. Kerrothan, jos olet allerginen tai sinulla on mahdollisesti jokin sairaus tai vamma, joka voisi vaikuttaa hoidon suunnittelussa. Kiitos!

tuoksu

TURVE

Ihottumiin, haavaumiin, psoriasikseen, atoopikolle, reumasairauksiin, tulehduksiin, selluliittiin, lihaskipuihin, hormonaalisiin vaivoihin. Turve puhdistaa, rentouttaa, kiihdyttää aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Hoitava turve on tutkittu tuote mm. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, että se sisältää esim. huminiaineita, jotka poistavat reumaa aiheuttavaa entsyymiä nivelistä.

SAVI

Savi sisältää runsaasti kivennäisaineita- ja mineraaleja, joita keho tarvitsee moniin toimintoihin ja mm. vitamiinien imeytymiseen. Vähentää lihasjännityksiä ja särkyjä, poistaa kuona-aineita ja
tulehdusta, hoitaa myös neurologisia vaivoja ja puhdistaa hiuksista ja ihosta kemikaaleja.

TERVA

Tervaa voidaan käyttää monessa muodossa hoitamaan kehoa. Voiteena se toimii kutiavaan ihoon, psoriasikseen hoitoon, alapään kutinaan, sieni-infektioissa, huuliherpekseen, palovammoihin ja ihon kovettumiin. Öljynä nuhaneniin sekä hiuspohjan hoitoon. Terva karkottaa hyönteisiä ja hoitaa esim. hyttysen puremia. Saatavana myös eläimille tarkoitettua tassuvoidetta sekä öljyä, joka ehkäisee punkin puremia.

ELÄMÄNSUOLA

Emäksinen suola hoitaa kehoa niin ulkoa kuin sisältäkin, sitä voidaan käyttää hoitavana aineena esim. savi- tai turvehoidossa, löytyy myös teenä. Se hoitaa kehon happo-emästasapainoa. Kehomme poistaa happamia kuona-aineita neljää eri reittiä pitkin, virtsan, ulosteen, ihon sekä hengityksen kautta. Joskus keho kuitenkin alkaa varastoimaan kuona-aineita ja elämänsuolalla tilannetta voidaan helpottaa. Kehon happamoituminen vaikuttaa niin ulkoisiin kuin sisäisiinkiin toimintoihin monella eri tavalla. Elämänsuola hoitaa ihoa, poistaa kuona-aineita, puhdistaa mm. maksaa, munuaisia ja virtsateitä, elvyttää ihon luonnollista kosteustasapainoa, tuhoaa bakteereja ja ihon kuorintaan.

LEVÄ

Merilevähoidot vilkastuttavat aineenvaihduntaa, kosteuttaa ja mineralisoi ihoa. Se sopii erityisesti kilpirauhasen vaajatoiminnan (levä sisältää runsaasti jodia) hoitoon esim. turvehauteen yhteydessä. Levä poistaa kehosta kuonaa ja tukee näin ollen laihdutuskuureja, se kiinteyttää, rentouttaa ja vähentää selluliittiä. Merilevä puhdistaa säteilystä ja amalgaamimyrkyistä. Levähoito tehdään hauteessa.

KOIVU

Koivu hoitaa immuniteettiä, voimistaa ja virkistää sekä puhdistaa yleisesti.

MÄNTY

Mänty vaikuttaa hengistysteihin, puhdistaa siis keuhkoja ja pikiöljy hoitaa yskää.

KUUSI

Kuusi puhdistaa kehoa nopeasti myrkyistä ja saasteista, poistaa kehosta kemiallisia epäpuhtauksia. Hoitaa myös yskää ja keuhkoputken tulehdusta. Keuhkoparantolat rakennettiin ennen vanhaan aina mäntymetsiköihin.

KATAJA

Kataja kiihdyttää aineenvaihduntaa ja vihtoessa erityisesti elvyttää pintaverenkiertoa. Reumaattisiin kipujen ja lihasvaivojen hoitoon, edistää myös hien- ja virtsaneritystä ja sopii myös haavojen puhdistukseen.

PIHLAJA

Tehokas yleispuhdistaja, voidaan käyttää myös saunavihtana. Jos vihdassa pihlaja ruskistuu löylyssä ennen koivua, on syytä puhdistaa keho nopeasti. Käheyteen voi pureskella pihlajanmarjoja.

kuva-5

HUNAJA

Hunaja sisältää vettä, kivennäisaineita, kaliumia, entsyymejä, C- ja B-vitamiineja. Sitä käytetään hieronnassa lihassärkyyn, hermosärkyyn, tasapainottamaan hormoonitoimintaa sekä aineenvaihdunnan tehostamiseen ns. nyppimistekniikalla. Saunahoidoissa hunaja toimii bakteerien tuhoajana ja näin ollen sopii tulehdusten hoitoon, yli 1-vuotiaille lapsille myös yskänlääkkeenä ja haavojen/palovammojen hoitoon. Hunaja hellii myös vatsaa ja aktivoi ruoansulatusta sekä pehmentää ihoa sauna- ja haudehoidoissa, antaa myös levollisen unen. Hoitavissa saunoissa yhdistetään turvetta, hunajaa ja elämänsuolaa. Hunajasta ja elämänsuolasta (tai merisuola) saa myös puhdistavan ja ihoa hoitavan kuorinnan.

SUKLAA

Raakasuklaan terveysvaikutteista on puhuttu jo pitkään, suklaa sisältää monia antioksidantteja, magnesiumia, kromia, sinkkiä, rautaa, kuparia, rikkiä ja C-vitamiinia. Suklaassa myös mielialaamme kohottavia välittäjä-aineita, kuten serotoniinia, tryptofaania, anandamidia, fenyylietyymiamiinia. Näiden välittäjä-aineiden ansiosta kehomme saa tasapainotusta ja useat toiminnot käynnistyvät, sekä tietenkin mielihyvä kohoaa jo pelkän tuoksun vuoksi.

CAROB

Carob valmistetaan johanneksen leipäpuusta, ja se tuoksuu kuin suklaalle. Jos olet allerginen raakasuklaalle, niin sinulle voidaan käyttää Carobia hoitamaan suklaan sijasta. Carob sisältää B1-, B2 ja B3-vitamiinia, A-vitamiinia,kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, proteiiniä ja kuituja sekä jäänteitä mm. raudasta, mangaanista, kromista ja kuparista. Sisältävät vitamiinit, kivennäis-ja hivenaineet hoitavat mm. hiilihydraattien- rasvan- ja soluaineenvaihduntaa, tukevat immuunijärjestelmää ja ääreishermoston toimintaa sekä suojaamaan soluja sisältä käsin. Raakasuklaasta ja carobista voit myös valmistaa maukkaita smoothieita.

MAITOHORSMA

Nukkahorsma ja mäkihorsma puhdistavat virtsarakkoa ja auttavat nestetasapainoon, miehille eturauhasvaivoihin. Sopii huimauksen hoitoon pieninä määrinä kerrallaan. Huomaathan että horsmia on useita lajikkeita, joista vain muutamat käyvät hoitoihin. Maitohorsma ei sovellu puhdistussaunaan, mutta jalkakylvyssä sitä voi käyttää.

KEHÄKUKKA

Kehäkukan terälehdet antavat luonnonantibioottia ja sisältää mm. estrogeeniä. Kehäkukat puhdistavat kehoa ja edistävät verenkiertoa. Kehäkukka on vanha rohdoskasvi ja käytetty moneen vaivaan. Hoitaa ja puhdistaa erityisesti ihoa. Kehäkukkaa ei suositella raskaana oleville.

KAMOMILLA

Kamomillaa voit käyttää myös teekylpynä tai jalkakylpynä esim. lapsille/vauvoille, joka edesauttaa unensaantia ja rentouttaa lapsen kehoa kokonaisvaltaisesti sekä toimii ruoansulatusvaivoihin. Käytäthän puhdasta luomu teetä. Hellii vatsaa, ihoa ja mieltä lievittäen kuukautiskipuja, hermosärkyjä ja muita kiputiloja. Sopii myös höyryhengistykseen flunssaisena ja suun purskutteluun sekä sisältää luonnollista uv-suojaa.

SIANKÄRSÄMÖ

Siankärsämö on ns. kansanlääkinnän tuhattaituri. Siankärsämö laukaisee kouristuksia esim. sileät vatsalihakset, toimii monipuolisesti vatsan ja suoliston vaivoissa (esim. sapen ja mahanesteen eritys, ruoansulatus vaivat jne..), alentaa verepainetta, edistää laskimoverenkiertoa, migreeniin, lihas- ja kuukautiskipuihin, hoitaa immuunijärjestelmää ja ehkäisee tulehduksia, hiivasieneen, hengitystievaivoihin ja ulkoisesti moneen eri ihovaivaan. Kylpyinä voidaan käyttää suonikohjujen ja peräpukamien hoitoon.

POIMULEHTI

Poimulehti soveltuu naistenvaivoihin esim. jalkakylpyyn, parantaa haavoja ja tyrehdyttää vuotoja, soveltuu synnytyksen jälkeisien vaurioiden hoitoon ja vaihdevuosiin, myös suolisto- ja ripulivaivoihin.

LAVENTELI

Laventeli rentouttaa, alentaa verenpainetta ja laukaisee kouristuksia. Auttaa myös unettomuuteen ja joissakin tapauksissa päänsärkyyn.

VOIKUKKA

Voikukka puhdistaa maksaa ja haimaa. Aina munuaisia puhdistettaessa helpottaa mm. kihdin, reuman ja pernan oireita. Hoitaa myös ummetusta, peräpukamia, estää tulehduksia ja kasvaimien syntyä. Alentaa huonoa kolesterolia ja verensokeria. Maitiaisneste sopii syylien hoitoon.

SUOPURSU

Suopursu kerää säteilyä, voidaan pitää myös huoneessa. Sopii jalkakylpyihin, mutta EI vihtaan eikä puhdistussaunassa kiuluastiaan, huumaava vaikutus.

PIHARATAMO

Piharatamo eli rautalehti on tehokas myrkynkerääjä, hoidetaan myös haavoja.

TILLI

Puhdistaa haimaa ja sopii korkeaan verenpaineeseen hoitoon.

ROSMARIINI

Erityisesti matalan verenpaineen hoitoon. Nuorentavan yrtin maine, hoitaa sydäntä ja sopii vanhuksille.

TIMJAMI

Käytetään vain vähän kerralla kylpyihin. Timjami on desinfioiva ja ruoassa käytettynä pitää suun bakteerikannan tasapainossa.

PERSILJA

Persilja puhdistaa, antaa rautaa ja on hyväksi sydämmelle, puhdistaa myös munuaisia. Teenä käytetään kihtiin ja pissatulehduksiin.

NOKKONEN

Nokkonen on puhdistava ja sopii kaikkiin vaivoihin sekä antaa rautaa. Käytetään kiukaalla mustaherkuan kanssa ja myös teenä. Jalkakylpynä auttaa verisuonten ahtaumiin.

kuva-4

MUSTAHERUKKA

Marjan lehdet avaavat happikäytäviä ja poistavat myrkkyjä. Kiukaalla käytettynä yhdessä nokkosen kanssa puhdistavat hengitysteitä, varastoivat hyvää energiaa ja lisäävät immuunipuolustusta.

MUSTIKKA

Mustikanvarvut, lehdet ja marjat antavat insuliinia, joka varastoituu kehoon. Käytetään kuuriluontoisesti ja huomioiden esim. diabeteksen.

VADELMA / PUOLUKKA

Vadelman marjat ja lehdet sopivat immuunipuolustukseen ja puhdistukseen.

MANSIKKA

Mansikka vahvistaa ja puhdistaa kehoa, hoitaa nivelreumaa ja kuumetta (esim. jalkakylvyissä ja puhdistussaunassa). Ei sovi henkilöille joilla on kilpirauhasen liikatoiminta.
Mansikan lehdistä voidaan keittää teetä.

MINTTU / PIPARMINTTU

Minttu sopii kehon puhditukseen ja on hyväksi sydämelle, vahvistaa immuunipuolustusta. Viileä minttujalkakylpy laskee kuumetta, keitä myös minttuteetä hoidon yhteyteen. Ethän sauno, jos kuumeilet!

BASILIKA

Aikoinaan käytetty vahvistamaan hermoja. Hoidetaan myös reumatismia murskattuna suoraan kipeään kohtaan.

RUUSU

Hansaruusu avaa happikäytäviä ja puhdistaa, kaunistaa myös ihoa (couperosan ja punoittavan ihon hoitoon) ja vaikuttaa suotuisasti sisäelinten toimintaa. Yleisesti ruusu syvärentouttaa tehokkaasti.

kuva-2

RUISLEIPÄ

Käytetään hoidoissa hiustenpesuun, sisältää proteiinia ja kuituja.

KOOKOSÖLJY

Kookosöljy sisältää ihoa ja suolistoa hoitavia aineita. Se sopii myös aftojen hoitoon, toimii osana solujen rakennusaineena ja ihon- ja hiustenhoitoon.

OLIIVIÖLJY

Oliiviöljy sisältää E-vitamiinia ja A-vitamiinin esiasteita (caroteenia) sekä polyfenoleita, jotka suojaavat soluja ulkopuolelta. Oliiviöljy kosteuttaa ja hoitaa ihoa, esim. kleopatran hoitosaunassa yhdessä kookoksen ja hunajan kanssa.

JUGURTTI

Saunahoidoissa ja kylvyissä käytetään luomujugurttia. Jugurtti sisältää valkuaisaineita, kivennäisaineita ja entsyymejä, se hellii vatsaa ja edistää kuona-aineiden mätänemistä paksusuolessa. Voimakkaasti antibioottinen, jolla on vaikutus mm. salmonella- , botuliini- ja stafylykokkibakteereihin. Ihoa hoitava ja pehmentävä.

yrtit